Chiropractie - Behandelen van gewrichten

De wervelkolom is een centraal element in het lichaam van iedere hond. Wanneer gewrichtsblokkades ontstaan in wervels en/of gewrichten, kan het lichaam niet optimaal functioneren. Chiropractie is bij uitstek geschikt voor honden met stijfheid in gewrichten, rugklachten, heupproblemen en artrose.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een behandelmethode die bij veel gezondheidsproblemen van dieren toegepast kan worden. Het is een manuele techniek die bij functiestoornissen van de wervelkolom, spieren, gewrichten en organen, zowel bij acute als bij chronische aandoeningen, een toevoeging kan zijn op de traditionele medische therapie.

Chiropractie is voor ieder dier zinvol om gewrichtsproblemen te voorkomen en het lichaam optimaal te laten functioneren.

Dierenarts & Chiropractor - Mariska Martens

Dierenarts & Chiropractor

Mariska Martens

Chiropractie is niet het "kraken van botten"

Chiropractie is niet het “kraken van botten”. Het is een veilige manier van behandelen die de meeste dieren als zeer prettig ervaren. Tijdens een chiropractische behandeling zal de chiropractor kleine “adjustments” uitvoeren. Dit is een subtiele manuele techniek waarbij verkrampingen in gewrichten en spieren worden opgeheven en de normale beweeglijkheid hersteld wordt.

De wervelkolom

De wervelkolom is een zeer complexe structuur die uit botten, banden, spieren en zenuwen bestaat. De wervelkolom heeft veel functies:

  • stabiliteit voor het lichaam
  • mobiliteit en beweging
  • aanhechtingspunt voor veel spieren
  • bescherming van het ruggenmerg
  • bescherming van de inwendige organen

De wervelkolom van het paard bestaat uit 7 halswervels, 18 borstwervels, 6 lendenwervels, 5 heiligbeenwervels en 16 tot 18 staartwervels.

De wervelkolom van de hond en kat hebben een gelijk aantal wervels: 7 halswervels, 13 borstwervels, 7 lendenwervels, 3 heiligbeenwervels en een wisselend aantal staartwervels.

 

Al deze wervels zijn door middel van gewrichten met elkaar verbonden. Alhoewel deze gewrichten individueel weinig beweging vertonen, is de rug en nek als geheel zeer flexibel. Deze beweeglijkheid is belangrijk voor het soepel en actief bewegen van een dier. Zonder beweeglijkheid in de wervelkolom kan een dier niet vloeiend bewegen en zullen (sport)prestaties verminderen.